پمپ بتن انواع پمپ بتن

 پمپ بتن چیست؟
پمپ بتن هیدروالکتروپمپی است جهت انتقال بتن مایع از ارتفاع کم به ارتفاعات بالا. بتن مایع که پس از تولید در کارخانه به وسیله ی میکسر به محل پروژه منتقل میشود توسط پمپ بتن پمپاژ میگردد.
اولین پمپ بتن در سال ۱۹۳۰میلادی تهیه و مورد استفاده قرار گرفته شد. ساخت پمپ بتن و ارتقا آن یکی از پیشرفت های مهم بشر در زمینه ی صنعت بتن ریزی میباشد این درحالی است که استفاده از این پمپ جهت پمپاژ بتن چه در مقادیر زیاد و چه در مقادیر کم مقرون به صرفه است .
مزایای استفاده از پمپ بتن :
۱.افزایش سرعت پروژه ها
۲.افزایش کیفیت بتن به دلیل ساخته شدن بتن در کارخانه و انتقال آن به وسیله ی میکسر و پمپاژ آن به وسیله ی پمپ بتن
۳.صرفه جویی در استفاده از نیروی انسانی
۴.صرفه جویی در هزینه ی پروژه به دلیل کاهش استفاده از نیروی انسانی
۵.ایجاد امکان بتن ریزی در مکان هایی که امکان دسترسی ندارد.
آنچه لازم است در رابطه با پمپ بتن بدانیم:
پمپ های بتن به صورت یک سیلندر و دو سیلندر موجود میباشند که کاربرد پمپ دو سیلندر بیشتر است. آنچه حائز اهمیت است فراهم کردن پیوسته ی جریان بتن خمیری بدون هیچ گونه جدایی دانه ها از هم میباشد، استفاده از مواد روان کننده یا کندگیر شونده جهت افزایش زمان سفت شدگی بتن لازم است ضمنا تمیز کردن لوله ها در پایان عملیات باید صورت گیرد.
انواع پمپ بتن:
۱.پمپ بتن بوم:پمپ بتن بوم پمپ بتنی است که با متصل شدن به یک کامیون یا حتی یک نیمه تریلر و با کمک بازوی رباتیک متحرک که از راه دور کنترل میشود و BOOMنام دارد پمپاژ بتن را انجام میدهد.کاربرد پمپ بتن بوم در پروژه های ساختمانی بزرگ میباشد چرا که این پمپ قادر به پمپاژ مقادیر زیاد بتن است.
پمپ بتن تریلر(پمپ بتن خطی،پمپ بتن ایستا):این نوع از پمپ بتن بر روی کامیون یا نیمه تریلر نصب میشود و به وسیله ی شلنگ پلاستیکی یا فولادی به مجرای خروجی ماشین متصل است .با اتصال این شلنگ ها به یکدیگر پمپاژ بتن امکان پذیر میشود برخلاف پمپ بتن بوم این نوع از پمپ بتن در پروژه های ساختمانی کوچک(پیاده رو و...)قابل استفاده است چرا که امکان پمپاژ حجم کمتری از بتن را دارد.
.
پمپ بتن زمینی(پمپ بتن قابل حمل، پمپ بتن ثابت): در این مورد پس از قرار گیری پمپ بتن در محل پروژه اتصالات لازم متصل شده و بتن به داخل وان پمپ منتقل میشود و عملیات پمپاژ بتن صورت میگیرد.این پمپ ها اغلب دیزلی میباشند و به ندرت پمپ بتن زمینی دارای موتور برقی نیز یافت میشود.
مزایای استفاده از پمپ بتن زمینی:
۱.حمل و جابه جایی آسان پمپ بتن در کمترین زمان
۲.پمپ بتن زمینی نسبت به بتن پمپ های دکلی مقرون به صرفه تر است
۳.قابل استفاده در پروژه هایی که نیاز به حجم بالای بتن ریزی  یا نیاز به بتن ریزی در ارتفاعات بالا دارند.
۴ قابلیت نصب این پمپ بتن بر روی کامیون (در حالت کلی پمپ بتن زمینی باید توسط کشنده ی دیگری حمل شود)
تراک میکسر پمپ بتن:این پمپ بتن با مجهز کردن یک تراک میکسر به یک تیرک(بوم هیدرولیکی) ایجاد میشود.کاربرد این پمپ بتن در مواردی است که حجم بتن پمپاژ شده کم یا جابه جایی پمپ بتن در محل پروژه زیاد است .نحوه ی کار این پمپ بتن به این صورت است که بتن تولید شده توسط میکسر مستقیما وارد بوم شده و به محل مورد نظر پمپاژ میشود.

پمپ بتن تخصصی: همانطور که از اسم این پمپ بتن مشخص است برای استفاده های تخصصی مورد استفاده قرار میگیرد. از معایب پمپ بتن تخصصی هزینه های بالای ساخت و نگهداری آن می باشد که این امر سبب کاهش کاربرد این پمپ بتن شده است.
یکی از انواع پمپ بتن تخصص پمپ بتن تونل است .
پمپ بتن تونل:از این پمپ بتن در بتن ریزی سطح داخلی تونل استفاده میشود که تا ۵۰ درصد هزینه های بتن ریزی را کاهش میدهد